FABRICZIUS JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA

2112 Veresegyház, Fő út 77-79.

Szép Magyar Beszéd országos verseny

Idén március 22-24 között rendezték meg a Kazinczy-díj Alapítvány ,,Szép Magyar Beszéd” országos versenyét. A keleti régió győztesei Kisújszálláson találkoztak az országos megmérettetésen.

A verseny két fordulóból állt: egy szabadon választott és egy kötelező szöveget kellett értőn és érthetően, szépen hangsúlyozott előadással átadni a zsűrinek és a hallgatóságnak. Iskolánk 7. b osztályos tanulója, Boldizsár Luca a területi forduló győzteseként került az országos versenybe. A két versenynapon a feszített tempó és a korai kelések ellenére Luca nagyon szépen teljesített, így az eredményhirdetésnél a jutalomkönyvek mellett átvehette a Kazinczy-érem bronz fokozatát.

Gratulálunk neki!

A szoros, tűpontosan szervezett versenyek közé egy kis feltöltődés is befért. A három napos esemény minden napjára esett valamilyen érdekes program. Részesei lehettünk egy zenés estnek közös énekléssel, ízelítőt kaptunk Kisújszállás irodalmi életéből, és az innen származó híres magyarok diákéveiről, munkásságáról. A diákok megtekintették a gimnázium biológia szertárát, ahol többek között Karikó Katalin, Nobel-díjas tudósunk is töltötte diákéveit. Egy városi sétán végignéztük a nevezetességeket. Mivel egy jeles szobrászművész is él a településen, így a szép régi épületek mellett sok újkeletű szobor látható szerte a város terein és utcáin. A személyes kedvencem Bagaméri fagyiárus megformálása, és Csukás István másik mesehőse, Pom-pom ringatózó figurája egy köztéri installáción. Kisújszállás nemcsak tudósairól és irodalmi alakjairól, hanem gyógyvizéről is ismert, így csobbanhattunk a város híres Kumania fürdőjében is. A felnőttek közös vacsorával, a versenyzők pedig táncházzal búcsúztak a kiválóan megszervezett és értékes emlékeket adó versenytől, és a csodás kisvárostól.