FABRICZIUS JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA

2112 Veresegyház, Fő út 77-79.

Fabriczius-nap a felső tagozaton 2022. december

A Fabriczius Alapítvány támogatásával az idei tanévben is december utolsó iskolai napján december 21-én megrendezésre került iskolánk névadója előtt tisztelgő különleges nap, a Fabriczius-nap. A nap programjait két nagy csoportra tudjuk osztani.

Az egyik csoportba tartoznak a kreatív programok, melyek 16 helyszínen zajlottak, ahol a gyerekek sajátkezűleg készíthettek el apró ajándékokat szeretteiknek.

Ebben a programcsomagban kapnak helyet a kézműveskedést kevésbé kedvelő tanulók számára készített egyéb lehetőségek, események: sakk szoba, szabaduló szoba, karácsonyi fotósarok, angol és német teaházak, társasjáték szoba, gamer szoba, mozi szobák, sportjátékok, valamint a drámajáték szoba is.

A programok másik csoportja az egészséges életmódhoz kötődik. Egészségnapot tartunk. Ennek lényege, hogy egészséges, finom, tápláló tízórait készítünk a tanulóknak, nagy sikerrel. Még az olyan zöldségek is gyorsan elfogynak, mint a nyers cékla, káposzta. Úgy tűnik, hogy sokminden múlik a tálaláson és a közösségben való étkezésen, no meg a jó hangulaton!

Ismét megrendezésre került az Irodalmi kávéház is a Fabriczius napon. A hagyományainknak megfelelően ismét egy-egy irodalmi évforduló köré építettük fel a foglalkozásokat. 2022-ben ünnepeltük Szabó Magda születésének 105., Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulóját.

Ennek fényében az Irodalmi kávéházban foglalkoztunk Nemes Nagy Ágnes: Bors néni kötetével. Először fűszereket szagolgattunk, tapogattunk, majd Bors nénit próbáltuk elképzelni. Végül magát a kötetet ismertük meg, benne a Nemes Nagy Ágnes által megalkotott Bors nénit.  Mókás volt összevetni a saját elképzeléseinket a kötetben megformált alakkal. Mivel a verseskötet nehezen elérhető papírformában, a modern technika sietett segítségünkre: pdf formátumban tabletekre letöltve tudtuk „lapozgatni” a könyvet.

Szabó Magda: Tündér Lala című meseregénye sokak kedvence. Az Irodalmi kávéházban arra voltunk kíváncsiak vajon mennyire olvastuk figyelmesen Lala történetét. Kvízkérdésekre, nyelvtani feladványokra, keresztrejtvényekre válaszolva derült fény a regény részleteire. Az irodalmi feladványok, olvasgatások mellé természetesen koffeinmentes kávé is járt.

Jó hangulatban, nevetgélve telt 2022 utolsó iskolai napja.