FABRICZIUS JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA

2112 Veresegyház, Fő út 77-79.

Idén is Sulibörze a Fabriczius József Általános Iskolában

2023. október 7-én megrendezésre került az immár a veresegyházi kistérség egyik kiemelkedő pályaorientációs programja, a SULIBÖRZE, melyet iskolánk intézményvezetője Szalainé Gulyás Ágnes nyitott meg. A Dunakeszi Tankerületi Központot Vuklovszkiné Molnár Mónika oktatási referens képviselte. A megnyitó fényét emelték a fóti Népművészeti Gimnázium diákjai, akik délalföldi táncokat mutattak be, valamint a budapesti dózsások 11. és 13. évfolyamos növendékei, akik két modern tánckoreográfiával megalapozták a program jó hangulatát.

A rendezvényen 23 középiskola mutatkozott be a 7. – 8. évfolyamos érdeklődőknek. A szervezők több mint 400 tanulót regisztráltak, akik közül a legtöbben helyiek voltak. Szép számmal értekeztek Erdőkertesről, Őrbottyánból, Gödöllőről, Fótról is. A látogatók a veresegyházi kistérség, Vác és környéke településeiből, és érdekes módon Hatvan mellől is érkeztek.

Az eseményen pályaorientációs tanácsadáson vehettek részt a látogatók. A tanácsadást immár 10 éve a gödöllői MATE Emberi erőforrás tanácsadó mesterszak hallgatói végezték. Az összegzés azt mutatja, hogy a 67 tanácsadást kérő fiatal közül 50 hetedik évfolyamos volt. Mit is jelent ez? Az évek óta rendszeresen megszervezésre kerülő rendezvény beépült iskolánk és környezetének köztudatába. Már nem az a jellemző, hogy a 8.-os tanulók tűzoltásként látogatnak el a rendezvényre, hanem az iskolaválasztás, a szakmák iránti érdeklődés már korábban elkezdődik. Persze javítanivaló van még bőven. A fiatalok gyakran nem tudták, hogy mi is fogja várni őket a pályaorientációs tanácsadáson. Tehát erre fel kell készíteni őket.

A pályaorientációs tanácsadás mellett VR szemüveges szakmamegtapasztaláson vehettek részt a diákok. A Pest vármegyei Iparkamara munkatársai egészségügy, vendéglátás, autószerelés, kreatív-divat, asztalos, építőipar, épületgépész és villanyszerelés területére engedtek interaktív betekintést. Mindemellett nagyon hasznos információs anyagokkal látták el az érdeklődőket és a tanár kollégákat.

Az idén két kísérőprogrammal sikerült bővítenünk rendezvényünk kínálatát: Pest vármegyei Iparkamara munkatársa szülői értekezletet tartott az érdeklődők számára a szakképzésben lezajlott változásokról, a Pest vármegyei Egészségügyi Szakdolgozók Kamarája segítségével pedig egészségügyi szakmák kerültek kisfilmeken bemutatásra.

A program értékét az adja, hogy egyszerre van jelen a pedagógiai folyamat mindhárom tényezője: tanár, tanuló és szülő. Együtt tudnak gondolkodni a továbbtanulás kérdéseit illetően. Egyszerre tud érvényre jutni a szülő és a fiatal érdeke.

Ezúton is szeretnénk megköszönni kollégáknak az iskolatitkárságról, tantestületből, intézmény vezetéséből támogató hozzáállásukat a rendezvény szervezésében és a lebonyolításában nyújtott segítségüket. Köszönjük a Fabriczius Alapítvány támogatását!

Bízunk benne, hogy még sokáig tudjuk megszervezni a SULIBÖRZE rendezvényt, valamint a hozzá kapcsolódó kísérő programokat.