FABRICZIUS JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA

2112 Veresegyház, Fő út 77-79.

Zenetagozat – Bemutatkozás

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza..”
(Kodály Zoltán)

Iskolánkban már 50 éve működik az ének tagozat. Az ének- zene, mint a művészeti nevelési tárgyak egyike, sajátos feladatot vállal a gyermekek személyiségének minden oldalú, harmonikus fejlesztésében. Kodály Zoltán elveit követjük, vagyis a zenéhez a zenei anyanyelv megismerésével, alkalmazásával jutunk el. A gyermekek a magas szintű zenei írás – olvasás mellett megismerkednek a zenetörténeti korokkal, illetve a hangszeres zenét is megismerik a furulyatanítás által. A zenehallgatással elsősorban a gyermekek érzelemvilágát gazdagítjuk.

Az alapelvünk az, hogy játékosság és élményszerűség jellemezze az órákat – különösen az alsós évfolyamokon. Ezért, a közös éneklés mellett nagy hangsúlyt fektetünk a népi játékokra, melyek közben a felszabadult, de ugyanakkor fegyelmezett magatartásformát is elsajátítják. A magyar népi gyermek és játékdalok segítségével olyan közösségeket szeretnénk létrehozni, amelyekben jól érzik magukat a gyerekek.

A hangjegyek és a vilolinkulcs : Zene - KaticaMatrica.hu - A minőségi falmatrica / faltetoválás és vászonkép webáruház és online boltAz emelt szintű ének-zene oktatásban hetente 4 ének-zene tanóra és második osztálytól a tanórák mellé egy kórusfoglalkozás csatlakozik, melyhez szakkörként délután kapcsolódik plusz egy énekkari óra is. A közös éneklés élményét biztosító karének fontos kiegészítő foglalkozása a tanóráknak, mely az itt tanulók számára a magas színvonalú eredmények érdekében a tanóra részét képezik.

Az ének-zene emelt óraszámban tanítva számos tanulmány és a tapasztalat alapján is nagyon jó hatással van a többi tantárgyra is. Fejleszti: a kifejezőkészséget, a kreativitást, a memóriát, a koncentrációs készséget, a szókincset, a számolási, logikai készséget, az összehasonlító képességet, a megosztott figyelmet, a fegyelmet…

A tagozatos osztályban tanulók rendszeresen szerepelnek az iskolai ünnepségeken, a hagyományos karácsonyi hangversenyen. Emellett versenyeken is megmérettetjük magunkat: pl. Dunakanyar Népművészeti Verseny, Éneklő ifjúság kórusverseny.

A tagozatos osztályba kerülés feltétele a zenei meghallgatáson való részvétel. Itt elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, rendelkezik- e a gyermek egészséges énekhanggal, természetes ritmusérzékkel.

Emelt szintű ének-zene osztályok követelményrendszere az adott időszak végére:

1-2. év:

– Ismeri a teljes szolmizációs skála neveit, felismeri és alkalmazni tudja az ötvonalas rendszerben, violin kulcsban.

– A furulya oktatás révén megismerkedik az ABC hangjaival is, ezeket is azonosítani tudja a kottában.

– Érthetően, kifejezően énekel egyedül és csoportosan is.

– Az alapvető ritmusokat ismeri, felismeri, alkalmazni tudja.

– Képes a kottában alapszinten tájékozódni.

– Ismeri a szekund hangközt

3-4. év:

– Az eddigi ismeretek elmélyítése

– Kórusban saját szólamát kívülről énekli

– Lapról olvasásra képes

– A hangközöket ismeri T1-T8-ig

– Tisztában van a módosítás fogalmával, kereszt , bé és ezt 1-2 előjegyzésig tudja is alkalmazni

NYILATKOZAT Zenei meghallgatáshoz

Beiratkozási információk 2022

Szülői értekezlet leendő elsős tanulók szülei részére